IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Gljive vjerovatno pripremate potpuno pogrešno

17.06.2016

Gljive su prilično frkovite, pripremljene na krivi način jednostavno sliče gumi. Želite da vam gljive uvijek budu lagano karamelizirane, pravilno začinjene i pune okusa. Zato pazite na sljedećih šest pogrešaka koje sigurno radite dok ih pripremate!

Gušite ih

Gljive moraju disati! Nikako ih nemojte spremati u zatvorene posude u hladnjak, one trebaju biti na ''otvorenom'', najbolje je da vam u hladnjaku stoje u papirnatim vrećicama u kojima ih i dobijete kada ih kupujete.

Ne sušite ih dovoljno

Znate za onu diskusiju oko toga treba li ili ne prati gljive? Zapravo, možete ih očistiti s četkicom ili ih oprati… Ono što je bitno jest dobro ih osušiti ako ih perete. Za to koristite kuhinjske ručnike kojima ćete lagano tapkati po gljivama, ili, ako imate vremena, gljive ostavite da se suše na svježem zraku.

Prerano ih solite

Ako sol dodate čim gljive stavite u tavu, sve ste upropastili. One će odmah početi puštati tekućinu, pogotovo ako ste tavu još i prenatrpali. Gljive se začinjavaju na samom kraju, kad su gotove.

Bacate ih na mlaku tavu

Ako ih bacite na mlaku tavu, dogoditi će se isto što i kada ih začinite odmah na početku kuhanja, pustiti će tekućinu. Pustite da se tava jako dobro zagrije prije nego dodate gljive. Tako će se pore gljive zatvoriti čim dotakne vruću tavu i tekućina neće moći preplaviti tavu.

Previše ih miješate

Konstantno miješanje gljiva im ne dopušta da postanu predivno zlatne. Bez lagane karamelizacije gljive su gotovo samo komad gume. Pustite ih na tavi da uhvate malo sunca!

Ne dodajete dovoljno masnoće

Najbolje je da dodajete, na primjer, maslinovo ulje u različitim fazama pečenja gljiva. Dakle, kad primijetite da su povukle masnoću, dodajte je još malo. N ataj način ćete dobiti lijepu karamelizaciju bez ''gumastih'' gljiva.


 
 
 
 
back to top