IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 19.06.2018 || Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |  Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |   ||
   

Da li umire “od devet do pet”?

03.07.2015

Moderne tehnologije, fleksibilno radno vrijeme, globalizacija, različite strategije poslodavca i drugi faktori iz dana u dan mijenjaju način na koji radimo.

Biro za radnu statistiku SAD objavio je da sve više Amerikanaca poslove obavlja od kuće i da svaki četvrti bar dio radnog dana provede u domu, ne u kancelariji.

Statistika pokazuje da sada čak 39 odsto visokoobrazovanih Amerikanaca radi od kuće, a analitičari "Kvarca” navode da bi to mogao biti uvod u "tihu smrt rada od devet do pet”.

Kako je navedeno u istraživanju Biroa, 2003. godine svaki peti Amerikanac je dio posla obavljao van kancelarije, a 32 odsto ljudi sa diplomom je tako moglo da uredi svoje radno vrijeme.

Za one koji rade u kancelariji, dan i dalje traje oko osam sati, ali je za one koji posao obavljaju od kuće, radni dan daleko kraći – 3,1 sat. Ipak, prosjek je danas najviši još od krize 2008. godine, a analitičari ističu da je prije deset godina "kućni radni dan” je trajao tek 2,3 sata.

Ovakve promjene se prije svega objašnjavaju sve većim brojem "frilensera”, ali i promjenama radnih navika, odnosno tendenciji da zaposleni sve više raspodjeljuju posao između kancelarije i svog doma – dijelom i zbog sve većeg pritiska poslodavaca.

Kako navodi "Kvarc”, za neke je to način da nađu balans između karijere i privatnog života, za neke lakši način da dođu do prihoda, a za mnoge i značajan izvor stresa.

"Trendovi ukazuju na to da se sve više radi od kuće. Ipak, bez obzira na sve pozitivne strane fleksibilnog radnog vremena, tu priču prati stigma. Ljudi koji se odluče da ovako organizuju svoj poslovni život, ipak snose posljedice, jer imaju manje šanse za unapređenje”, navodi "Kvarc”.


 
 
 
 
back to top