IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 20.08.2018 || AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |   ||
   

Da li su žene u slabijoj poziciji u odnosu na muškarce u svijetu restorana

08.05.2015

19 top žena kuhara govori o tome da li su prepreke sa kojim se suočavaju žene teže od onih sa kojima se suočavaju muškarci

Imenovanje prve žene šefa kuhara Kim Woodward u Londonskom Savoy Grillu sa tradicijom dugom 126 godina svakako je privukao pažnju drugih žena.
Presretna sam, kaže Anna Haugh, glavni šef London House, čiji je vlasnik kao i (Savoy Grill) Gordon Ramsey. "Mi smo u vremenu kada ćete vi zaostajati ukoliko budete birali samo muškarce za vodeće u kuhinji”.

Žene su vodeće u kuhinji u nekim Londonskim restoranima uključujući Le Gavroche i Gordon Ramsay. Ramsay je i sama bila jedna od vodećih glavnih kuhara, kao i Angela Hartnett, koja je vjerovatno najpoznatija u Velikoj Britaniji. Ona je skoro nacionalno blago.

Evo šta su izjavile neke od vodećih žena kuhara vezano za prepreke sa kojima se suočavaju. Da li im je teže nego muškarcima  i kakav je danas položaj žene.

Nieves Barragan (Barrafina):

"Prije dvadeset godina, teško da je bila ijedna žena u kuhinji. Ali posljednjih godina, žene postaju jače  i postaju vodeće. Kuhinje su uvijek bile mračne i sakrivene ali su sada one česte u restoranima. To je drugačiji ambijent, otvoreniji i pristupačniji.

April Bloomfield (Spotted pig, New York):

Imam pet restorana, i tri vode žene. Trudim se zapošljavati u skladu sa sposobnostima. Samo tako se dešava das u to žene. One su bile te koje koje su spremne da vrijedno i stravstveno rade.

Sally Clarke (Clarke's) 

Oduvijek imamo najmanje 50 posto žena zaposlenih u Clarku, tako da mislim da je to mit das u žene manje zastupljenje od muškaraca kada su u pitanju glavni kuhari. Možda je to zbog činjenice das u žene više iskrene kada su u pitanju njihove sposobnosti i dostignuća za razliku od muškaraca, samo ih je teže pronaći.

Helene Darroze (Helene Darroze):

U jednom trenutku, morate donijeti odluku. Morate raditi puno i morate raditi teške poslove kada ste šef. Mnoge žene žele da budu supruge, žele da budu majke. Nisam sigurna da je to sve izvodivo.

Monica Galetti (MasterChef):

U određenom trenutku karijere, postoji trenutak kada trebate odlučiti da li želite imati porodicu ili ne. Trudna žena u kuhinji nije idealan izbor i nije lako: Bila sam u toj situaciji. Odogoj djeteta oduzima vrijeme i uticat će na radon vrijeme provedeno u kuhinji koje je normalno od 7 ujutru do 12 navečer. Ne mogu svi priuštiti dadilje i vrtiće.

Skye Gyngell (Spring):

Postoji nekoliko nevjerovatnih glavnih kuhara koje su žene; Angela Hartnett, Anna Hansen, Ruth Rogers i to samo u Londonu. Ruth, zajedno sa Rose Gray i Alice Waters, i Maggie Beer su jedne od mojih največih inspiracija. Činjenica je ipak da je jako teško kombinovati ovaj posao sa obitelji i obavezama koje ona nosi.

Angela Hartnett (Murano):

Iskreno govoreći nemam pojma. Osječaj mi govori das u radni sati ti koji prave razliku između žena i muškaraca ali kako je Clare Balding rekla : To je muški svijet, prebolite to. Imam dvije žene kao glave kuhare i jednu kao pomočnog. Svi moji menadžeri su žene, tako da nije nedostatak žena u ovoj industriji  nego samo ne ističemo to kao muškarci.

 Anna Hansen (Modern Pantry): 

Danas je industrija drugačija nego što je prije bila. U vremenu smo kada je uzbudljiva i za žene i za muškarce. Oni koji rade najviše, ulože vremena u kuhinju i imaju ideje su ti koji i uspijevaju. Ako si žena to nije ono što te sputava. Ne mogu da govorim za prošlost , samo za sadašnjost i bilo gdje da pogledam , žene su te koje me inspirišu. Bila sam baš uzbuđena kada je Kim (u Savoy Grillu) dobila posao . To je sjajno za sve žene,. Bit ćete u zaostatku ako danas budete zapošljavali samo muškarce.

Rachel Humphrey (Le Gavroche):

Veoma je teško balansirati između posla i odgajanja djece kada je u društvu, generalno ženina karijera kući. Nije stvar u tome da se to ne može postići, i nekima to ide vrlo dobro, ali možda su žene napustile kuhinju prije nego što su postale glavni kuhari.

Judy Joo (JinJuu):

Kao svi rukovodeći  poslovi ( ne vidite mnogo žena direktora), vođenje restorana je izazov. Pritisak je prevelik, stres je konstantan, svi sati su dugi. Morate biti u mogućnosti da nosite pantole, a to je veoma teško uraditi,a istovremeno i da balansirate sa privatnim životom, i zbog toga je porodica izazov u ovom poslu.

Florence Knight (Polpetto): 

Ne postoji mnogo žena šefova, tako da je vjerovatnoća da će žena postati glavni kuhar mnogo manja. Dakle, pitanje je: "Zašto tako malo žena želi da se bavi ovim poslom, da izabere ovu profesiju?” Mislim da se ovaj put vidi kao težak, ponekad zastrašujući, sa dugim radnim satima, nedruštvenim životom i nisim platama, koje nisu u interesu mlađih žena.

Marianne Lumb (Marianne):

Vremena se mijenjaju. Žene imaju kasnije djecu i sve viđe žena se okreče karijeri. Iskreno govoreći, uvijek sam vidjela veliku prednost u tome da budeš žena, zato što se više ističu. Nikada to nisam vidjela kao problem. To je uzbudljiv i odličan posao i za muškarce i za žene.

Sophie Michell (Pont St): 

Prema statistikama, manje je žena šefova nego muškaraca. A u godinama kada možeš postati glavni kuhar, u tridesetima, su vremena kada žene razmišljaju o porodici i to dvoje ne ide zajedno. Ja se udajem sljedeće godine, ne znam šta ću da uradim.

Thomasina Miers (Wahaca):

Postoje prepreke i prepreke za žene u ovom poslu ali ja to ne vidim kao problem.

Helena Puolakka (Company of Cooks):

Postoji vrijeme kada imate malu djecu i može biti veoma teško. Ali stvari se možda mijenjaju jer je u industiji u fokusu trenutno dostignuće ravnoteže između privatnog i poslovnog života za svakoga i kada se to desi svima će nam biti lakše.

Ruth Rogers (River Cafe):

Gdje god pogledate, u svakoj profesiji, nema puno žena. Trebamo primjere, trebamo mentore, i sada ih dobivamo. Sada mogu nabrojati dosta imena žena glavnih kuhara. Prije nisam mogla, 50 posto glavnih kuhara u River Café-u su žene.

Maria Tampakis (Heddon Street Kitchen): 

Sve više žena šefova kuhinje pokazuju da imaju vještine i odlučnost da vode uspješnu kuhinju. U cjelokupnom društvu se očekivalo da muškarac bude u kuhinji u restoranu, a žena u kuhinji u kući. Danas, žene dokazuju da žele više, a one mogu biti jednako dobre kao i bilo koji muškarci tamo. "

Kim Woodward (Savoy Grill): 

Sve više žena kuhara su ohrabrene da idu naprijed. To je proboj. Žene su za neprepoznati. Uvijek su muškarci dominirali. Ali sve više i više žena se prepoznaju. To je veoma uzbudljivo.

 


 
 
 
 
back to top