IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Čime je najbolje zasladiti kafu?

22.05.2015

Tržište je preplavljeno različitim izvorima šećera, pa je ponekad teško odlučiti se za najbolju moguću varijantu. Nutricionisti i fitness treneri se slažu da bi dnevno trebalo unositi minimalne količine šećera, odnosno da bi namirnice bogate šećerom trebale sadržavati tek 10 do 15 posto hrane koju unosimo u organizam. Znate li što je najbolji izvor sladila za vašu kafu? Donosimo vam ljestvicu šećernog zdravlja od najzdravijih varijanti prema onim manje korisnima za tijelo

1. Stevija 
Stevija je zdrav i prirodan zaslađivač koji se dobiva preradom lišća istoimene biljke što potječe iz Paragvaja. Ono je čak trideset puta slađe od šećerne repice koje se koristi za tradicionalnu proizvodnju kristalnog šećera. 

ZA: Prirodan izvor 'slatkoće' koji nema kalorija, ne potiče stvaranje karijesa i koji ne podiže razinu glukoze u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, te osobama koji su na dijeti. 
PROTIV: Ostavlja robustan okus u ustima nakon konzumacije na koji se treba naviknuti. Pretjerivanje sa stevijom može povećati želju za slatkim. 

2. Med 
Med je gusti sok što ga pčele medarice rade od cvjetnog nektara. Postoji nekoliko desetaka različitih vrsta meda s obzirom na izvor nektara (npr. bagremov, cvjetni, livadni, kaduljin ...), ali i konzistenciji ploda. 

ZA: Med je odličan izvor vitamina i minerala, a krasi ga jaki antibakterijska svojstva koja umiruje upaljeno grlo, nadraženi želudac i cjelokupni probavni sustav. Prava je imunitetna bomba. 
PROTIV: Nutricionisti ga promatraju više kao kompletnu namirnicu, nego kao izvor sladila. Ne čudi stoga što je riječ i o iznimno kaloričnoj namirnici – u jednoj kašičici meda nalazi se oko šezdeset kalorija. 

3. Kokosov šećer
Kokosov šećer se dobiva iz biljnog soka kokosovih cvjetnih pupova, koje se potom suši na visokim temperaturama i zbog kojeg ima tamniju boju poput smeđeg šećera. 

ZA: Bogat izvor minerala (osobito željeza i magnezija) s niskim glikemijskim indeksom koji se preporučuje i dijabetičarima. 
PROTIV: Riječ je o kaloričnom zaslađivaču, koji se nalazi u rangu meda. 

4. Agava sirup 
Ovaj prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa nazivaju još medena vodica. Slađi je i rjeđi od meda pa se koristi u vrlo malim količinama. 

ZA: Prilagođen upotrebi dijabetičara i osoba osjetljivih na šećer jer ima niski glikemijski indeks. 
PROTIV: Kalorijska bombica s kojom treba pažljivo ako držite dijetu.


 
 
 
 
back to top