IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Četvrtak, 18.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

Brojne blagodati čilija po zdravlje čovjeka

07.10.2015

Jeste li znali da "čili", kojega obilno unosimo u jelima s mesom, salatama i slanim grickalicama, pogoduje odbrani od čira na želucu, podstiče probavu, pa čak i njeguje kožu?

Čili je neizostavni sastojak kod osoba koje vole ljutu hranu, ali je i lijek za mnoga oboljenja. Eksperti ističu da je stopa smrtnosti kod osoba koje redovno konzumiraju čili i umake od čilija za 10 posto manja od onih koji ga ne koriste. Osim toga, osobe koje svakodnevno konzumiraju čili imaju manji rizik od prerane smrti. 

Materija zvana "kapsaicin", koju nalazimo u velikim koncentracijama u "pikantnim paprikama", stoljećima se koristi u ljekovite svrhe. Stručnjaci preporučuju osobama koje žele povećati otpornost tijela da konzumiraju čili, naročito u periodima kada stižu zahlađenja. Dvije papričice dnevno korisne su za zdravlje srca, zaštitu od akumulacije holesterola, olakšavaju probavu i poboljšavanju zdravlje kože. 

Pitate se, šta je to tako dobro za zdravlje u ljutim paprikama? Odgovor je slijedeći... 

Samo jedna papričica sadrži dovoljno beta-karotena da podmiri dnevne potrebe organizma za vitaminom A, a slično je i sa koncentracijama vitamina C u ovoj biljki. Stučnjaci napominju da je naročito korisno konzumirati čili u zimskim mjesecima, jer se uz pomoć ove namirnice povećava otpornost tijela na prehladu i smanjuju njeni eventualni simptomi. U mnogim istraživanjima je potvrđeno da papričice smanjuju nivo "lošeg holesterola" - LDL. 

Pomenuti vitamini A i C, uz brojne antioksidanse, sadržani u čiliju, smanjuju rizik od nastanka raka i srčanih bolesti. 

Čili ubija bakterije u želucu i sriječava širenje čira. Konačno, čili može ubrzati i naš metabolizam, pa time pomaže i prilikom smanjivanja tjelesne mase.


 
 
 
 
back to top