IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 19.06.2018 || Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |  Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |   ||
   

Brojne blagodati čilija po zdravlje čovjeka

07.10.2015

Jeste li znali da "čili", kojega obilno unosimo u jelima s mesom, salatama i slanim grickalicama, pogoduje odbrani od čira na želucu, podstiče probavu, pa čak i njeguje kožu?

Čili je neizostavni sastojak kod osoba koje vole ljutu hranu, ali je i lijek za mnoga oboljenja. Eksperti ističu da je stopa smrtnosti kod osoba koje redovno konzumiraju čili i umake od čilija za 10 posto manja od onih koji ga ne koriste. Osim toga, osobe koje svakodnevno konzumiraju čili imaju manji rizik od prerane smrti. 

Materija zvana "kapsaicin", koju nalazimo u velikim koncentracijama u "pikantnim paprikama", stoljećima se koristi u ljekovite svrhe. Stručnjaci preporučuju osobama koje žele povećati otpornost tijela da konzumiraju čili, naročito u periodima kada stižu zahlađenja. Dvije papričice dnevno korisne su za zdravlje srca, zaštitu od akumulacije holesterola, olakšavaju probavu i poboljšavanju zdravlje kože. 

Pitate se, šta je to tako dobro za zdravlje u ljutim paprikama? Odgovor je slijedeći... 

Samo jedna papričica sadrži dovoljno beta-karotena da podmiri dnevne potrebe organizma za vitaminom A, a slično je i sa koncentracijama vitamina C u ovoj biljki. Stučnjaci napominju da je naročito korisno konzumirati čili u zimskim mjesecima, jer se uz pomoć ove namirnice povećava otpornost tijela na prehladu i smanjuju njeni eventualni simptomi. U mnogim istraživanjima je potvrđeno da papričice smanjuju nivo "lošeg holesterola" - LDL. 

Pomenuti vitamini A i C, uz brojne antioksidanse, sadržani u čiliju, smanjuju rizik od nastanka raka i srčanih bolesti. 

Čili ubija bakterije u želucu i sriječava širenje čira. Konačno, čili može ubrzati i naš metabolizam, pa time pomaže i prilikom smanjivanja tjelesne mase.


 
 
 
 
back to top