IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

7 vrsta hrane i pića za koje ste mislili da su vegetarijanski

12.08.2015

Konzumacija hrane u restoranima i na domjencima može biti iznimno težak proces ako ste vegetarijanac, jer nikad ne možete biti sigurni je li tko ubacio u umak kakav mesni temeljac ili pekao povrće na masnoći životinjskoj porijekla. Ako ne čitate dobro deklaracije, iznenađenje bi vas moglo dočekati

1. Parmezan 

Za proizvodnju poznatog tvrdog sira koristi se enzim kimozim ili teleće sirilo. Riječ je o ekstraktu iz želuca mlade teladi koja ubrzava učvršćivanje mlijeka. Nekad je ovaj sastojak bio standardni dio proizvodnje svih tvrdih sireva, no danas se očuvao samo kod nekih poput sira iz regije Parmigiano. 



2. Crveni bomboni
Proizvođači koji žele izbjeći stavljanje umjetnih boja u slatkiše i hranu intenzivne crvene boje (sve od jogurta do crvenih žele bombona) koriste enzim karmin. Ovaj crveni pigment izvlači se iz kukaca, točnije iz biljnih ušiju. 

3. Jogurt 
Želatina osigurava želatinoznu strukturu u pripremi kolača, ali i u industrijskoj proizvodnji nekih vrsta jogurta, gumenih bombona, pa čak i vitaminskih suplemenata. Riječ je pak o aditivu koji se proizvodi od kože, kostiju i vezivnog tkiva životinja. Tražite li pravu vegetarijansku alternativu želatini, birajte prah agar koji je biljnog porijekla.

4. Bijeli šećer
Većina bijelog kristalnog šećera se rafinira uz pomoć nagorenih životinjskih kostiju. Iako u vrećici šećera gotovo nikada nećete naići na njihove tragove, osobe koje se čvrsto drže veganskih i vegetarijanskih pravila izbjegavaju bijeli šećer jer su u njegovoj proizvodnji korišteni dijelovi životinja. 



5. Pivo i vino 
Da bi pročistili višak kvasca iz piva ili vina, u proizvodnji ovih omiljenih alkoholnih napitaka ponekad se koristi riblji mjehur. Uz to, rijetko kada će taj sastojak biti naveden na deklaraciji, jer se mjehur koristi za filtraciju piva i vina, odnosno nije sastavni dio pića. 

6.  Zdravi sokovi 
Voćni sokovi, mliječni napici i drugi proizvodi s dodanim omega 3 masnim kiselinama obično se reklamiraju kao proizvodi koji čuvaju krvožilni sustav. No omega 3 masne kiselina u mnogo slučajeva su izvađene iz riba poput sardina ili puta bivaju ekstrahirane iz ribe poput sardina. 

7. Čips 
Čak i ako ne kupujete hrskavi čips s okusom mesnih delikatesa, imajte na umu da neki proizvođači ovih popularnih grickalica u proizvodnji koriste pileću masnoću i enzime iz svinjskog mesa. Također, iako se čips prži u biljnom ulju, nekad im se dodaje životinjska masnoća da bi postigli onaj dimljen mesni okus.


 
 
 
 
back to top