IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

5 razloga zašto trebate jesti tikvu češće

22.09.2015

Kraj ljeta i početak jeseni vrijeme je kada police tržnica i trgovina preplavljuju bundeve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku. Evo pet razloga zbog čega bi je trebali jesti češće.

1. Održava težinu 
Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje, te narančaste kore koja može težiti od 10 kilograma na dalje. U stotinu grama njenog ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija, i 90 posto vode zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovita konzumacija snižava loš kolesterol u krvi. 

2. Zaštitnik imuniteta 
Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta karotenom. Riječ je o antioksidantu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K koji se također nalazi u ovom povrću te kalij, kalcij i željezo. 

3. Potiče rad probave 
U bundevi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.

4. Izvor proteina 
Od mesa bundeve, mnogo kaloričnije i hranjivije su njene koštice u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.


5. Čuvar prostate 
Ulje iz sjemenki bundeve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija osobito se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate, te preventivno djeluje protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela. 

Savjet plus:
Bundeva se odlično sljubljuje s začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice, peršina, lovora i kadulje. 


 
 
 
 
back to top