IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

5 razloga zašto trebate jesti tikvu češće

22.09.2015

Kraj ljeta i početak jeseni vrijeme je kada police tržnica i trgovina preplavljuju bundeve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku. Evo pet razloga zbog čega bi je trebali jesti češće.

1. Održava težinu 
Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje, te narančaste kore koja može težiti od 10 kilograma na dalje. U stotinu grama njenog ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija, i 90 posto vode zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovita konzumacija snižava loš kolesterol u krvi. 

2. Zaštitnik imuniteta 
Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta karotenom. Riječ je o antioksidantu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K koji se također nalazi u ovom povrću te kalij, kalcij i željezo. 

3. Potiče rad probave 
U bundevi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.

4. Izvor proteina 
Od mesa bundeve, mnogo kaloričnije i hranjivije su njene koštice u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.


5. Čuvar prostate 
Ulje iz sjemenki bundeve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija osobito se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate, te preventivno djeluje protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela. 

Savjet plus:
Bundeva se odlično sljubljuje s začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice, peršina, lovora i kadulje. 


 
 
 
 
back to top