IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

5 predmeta s rokom trajanja kraćim nego što mislite

17.09.2015

Neke predmete koje koristimo kod kuće moramo pod hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u 'uspomenu' jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bismo ih smjeli koristiti.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada na svojih kuhačama, hvataljkama za salatu ili daskama primijetite pukotine, promjene boja ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu. 

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili ... kada promijene boju, dobiju pukotine i počnu se 'kidati'. Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili ... kada primijetite duboke ogrebotine, kada se površina počne ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produljiti vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatim ručnikom prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu. 

4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili ... kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako 'istroše', pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih jednom tjedno kako biste im produžili vijek trajanja.

 


 
 
 
 
back to top