Neke predmete koje koristimo kod kuće moramo pod hitno
izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u 'uspomenu' jer je njihov rok
trajanja odavno prošao i ne bismo ih smjeli koristiti.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada
na svojih kuhačama, hvataljkama za salatu ili daskama primijetite pukotine,
promjene boja ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala. Ne
zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve
bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo
kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu.
2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili ... kada promijene
boju, dobiju pukotine i počnu se 'kidati'. Špatule imaju i jedan higijenski
problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je
spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i
ono se teško čisti. Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je
vrijeme za nove špatule.
3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3
godine ili ... kada primijetite duboke ogrebotine, kada se površina počne
ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produljiti vijek trajanja ovog posuđa,
obavezno ga pokrijte papirnatim ručnikom prije nego u njega stavite neku drugu
posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili
neku drugu površinu.
4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili ... kada
tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke
hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska.
Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako
eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.
5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada
zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi
višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i
zbog toga se lako 'istroše', pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih
jednom tjedno kako biste im produžili vijek trajanja.