IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

5 namirnica koje nepotrebno bacamo u smeće

03.08.2015

Prilikom čišćenja voća i povrća često bacimo više nego što bismo uistinu trebali. U ovim plodovima skriva se mnoštvo hranjivih tvari, pa ne samo da pogrešnim čišćenjem gubimo novac, već i važne vitamine i minerale iz prehrane.

1. Kora crvenog luka

Vjerovali ili ne, ali kora crvenog luka sadrži tvar kvarcetin koji snižava krvni tlak i tako štiti kardiovaskularni sustav. Prilikom spremanja variva možete je ubaciti u lonac te kuhati s drugim namirnicama, a izvaditi netom prije serviranja obroka. 

2. Listovi brokule i stabljika blitve 
U lisnatom zelenom povrću krije se mnoštvo hranjivih tvari. Listovi brokule sadrže vitamin A i C te kalcij, a stabljika blitve vitamin K i karetenoide koji djeluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova. 

3. Sjemenke dinje
Sjemenke dinje su vjerojatno prva stvar koju bacimo kada otvorimo ovo ljetno voće. No to je kriv potez, jer su ove koštice pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezija te vitamina E. Upotrijebite trik kao i s bučnim košticama – očistite ih, te ispecite u pećnici s malo maslinovog ulja.

4. Lišće celera
Celer je bombica zdravlja koja sadrži prijeko važne minerala i vitamine. Mnogi zaboravljaju i da gornji dio ploda skriva važne nutrijente, osobito mineral magnezij koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Zato iskoristite cijeli celer, narežite ga na komadiće i dodajte sezonskim juhama i varivima. 

5. Korica naranče 
Imate li domaće naranče koje nisu špricane, obavezno iskoristite i njihovu koricu. Ona je bogata vlaknima koji pozitivno djeluju na probavni sustav, ali i vitaminom C koji će osnažiti cijeli organizam. Najbolje ju je naribati po mesu, dodati u desert ili osušiti na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.


 
 
 
 
back to top