IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

5 namirnica koje nepotrebno bacamo u smeće

03.08.2015

Prilikom čišćenja voća i povrća često bacimo više nego što bismo uistinu trebali. U ovim plodovima skriva se mnoštvo hranjivih tvari, pa ne samo da pogrešnim čišćenjem gubimo novac, već i važne vitamine i minerale iz prehrane.

1. Kora crvenog luka

Vjerovali ili ne, ali kora crvenog luka sadrži tvar kvarcetin koji snižava krvni tlak i tako štiti kardiovaskularni sustav. Prilikom spremanja variva možete je ubaciti u lonac te kuhati s drugim namirnicama, a izvaditi netom prije serviranja obroka. 

2. Listovi brokule i stabljika blitve 
U lisnatom zelenom povrću krije se mnoštvo hranjivih tvari. Listovi brokule sadrže vitamin A i C te kalcij, a stabljika blitve vitamin K i karetenoide koji djeluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova. 

3. Sjemenke dinje
Sjemenke dinje su vjerojatno prva stvar koju bacimo kada otvorimo ovo ljetno voće. No to je kriv potez, jer su ove koštice pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezija te vitamina E. Upotrijebite trik kao i s bučnim košticama – očistite ih, te ispecite u pećnici s malo maslinovog ulja.

4. Lišće celera
Celer je bombica zdravlja koja sadrži prijeko važne minerala i vitamine. Mnogi zaboravljaju i da gornji dio ploda skriva važne nutrijente, osobito mineral magnezij koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Zato iskoristite cijeli celer, narežite ga na komadiće i dodajte sezonskim juhama i varivima. 

5. Korica naranče 
Imate li domaće naranče koje nisu špricane, obavezno iskoristite i njihovu koricu. Ona je bogata vlaknima koji pozitivno djeluju na probavni sustav, ali i vitaminom C koji će osnažiti cijeli organizam. Najbolje ju je naribati po mesu, dodati u desert ili osušiti na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.


 
 
 
 
back to top