IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

25 zanimljivosti o hrani

21.05.2015

U nastavku vam predstavljamo vam 25 zanimljivih činjenica u vezi sa hranom koje će vas oduševiti, a poneke će vas ostaviti i u čudu.

1. Mliječnu čokoladu je izumio Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).

2. Perece imaju karakteristični oblik koji simboliše prekrštene ruke u molitvi

3. Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, ljepka, margarina i đubriva.

4. Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posjete četiri miliona cvjetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.

5. Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.

6. Postoji više od 10,000 vrsta paradajza.

7. Ako se pojede u većim količinama, muskatni oraščić može da izazove halucinacije.

8. Tokom srednjeg vijeka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mlijeka.

9. Više od 90% ulovljene ribe upeca se na sjevernoj hemisferi.

10. Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svjetlosti.

11. Godišnje širom svijeta pojede se oko milijardu puževa.

12. Svih 13 minerala potrebnih čovjeku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.

13. Kečap se u 19. veku koristio kao lijek protiv dijareje, između ostalog.

14. Vjeruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine prije nove ere, kada je vetar nanio lišće u lonac ključale vode.

15. Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.

16. Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.

17. Poznato je da vitamin A sprečava "noćno sljepilo”, a šargarepe su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.

18. Luk, jabuka i krompir imaju isti okus. Razlike koje osjetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.

19. Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.

20. Kupus sadrži 91% vode.

21. Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.

22. Kukuruz uvijek ima neparan broj zrna.

23. Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.

24. Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

25. Kastoreum, koji se u proizvodnji slatkiša i peciva koristi da da aromu vanilije, zapravo je materija koju dabrovi ispuštaju kroz analni otvor, a služi da obillježe teritoriju.


 
 
 
 
back to top