IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.01.2018 || Građani BiH i kompanija Violeta su najugroženijim porodicama donirali 100.000 KM  |  Ljubitelji čokolade, jeste li spremni za Segredo doce?  |  Kompanija Jaffa poklonila 2000 paketića za djecu korisnika Udruženja Pomozi.ba  |   Carlsberg BH postao oficijelni distributer Erdinger piva u BiH   |  Novogodišnja dm čarolija: sniženja, pokloni i besplatni Viber stikeri u „zimskom ruhu“  |  Dvije hiljade paketića za mališane u BiH  |  Orbico najavio ulazak u Belorusiju i nove akvizicije  |  Deloitte:"Prvi put u povijesti internet je najpopularniji božićni dućan"  |  dm {ZAJEDNO} za radost  |  Kako spriječiti pucanje kose?  |  Sve spremno za trodnevnu novogodišnju proslavu  |   Novogodišnja “čarolija“ Vispakove Kokošije juhe svaki dan u drugom gradu  |  Ready to Roc! – Počela prodaja novog T-Roca u Bosni i Hercegovini   |  Hoše komerc obogatio “Gastro” ponudu uvođenjem zdrave pripreme hrane  |  Konzum u potrazi za komšinicama sa najboljim receptima  |   Kulin džemovi od danas u prodaji  |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.   |  Novi Afroditini proizvodi za cjelovitu njegu tijela  |  Reweov distribucijski centar u Kölnu uskoro spreman za rad  |  Carrefour potiče potrošače da nose svoje kutije  |   ||
   

25 zanimljivosti o hrani

21.05.2015

U nastavku vam predstavljamo vam 25 zanimljivih činjenica u vezi sa hranom koje će vas oduševiti, a poneke će vas ostaviti i u čudu.

1. Mliječnu čokoladu je izumio Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).

2. Perece imaju karakteristični oblik koji simboliše prekrštene ruke u molitvi

3. Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, ljepka, margarina i đubriva.

4. Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posjete četiri miliona cvjetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.

5. Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.

6. Postoji više od 10,000 vrsta paradajza.

7. Ako se pojede u većim količinama, muskatni oraščić može da izazove halucinacije.

8. Tokom srednjeg vijeka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mlijeka.

9. Više od 90% ulovljene ribe upeca se na sjevernoj hemisferi.

10. Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svjetlosti.

11. Godišnje širom svijeta pojede se oko milijardu puževa.

12. Svih 13 minerala potrebnih čovjeku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.

13. Kečap se u 19. veku koristio kao lijek protiv dijareje, između ostalog.

14. Vjeruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine prije nove ere, kada je vetar nanio lišće u lonac ključale vode.

15. Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.

16. Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.

17. Poznato je da vitamin A sprečava "noćno sljepilo”, a šargarepe su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.

18. Luk, jabuka i krompir imaju isti okus. Razlike koje osjetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.

19. Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.

20. Kupus sadrži 91% vode.

21. Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.

22. Kukuruz uvijek ima neparan broj zrna.

23. Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.

24. Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

25. Kastoreum, koji se u proizvodnji slatkiša i peciva koristi da da aromu vanilije, zapravo je materija koju dabrovi ispuštaju kroz analni otvor, a služi da obillježe teritoriju.


 
 
 
 
back to top