IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 25.06.2018 || Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |  DEICHMANN obuća već pet godina uspješno posluje  |  Vrsna pića, ukusne delicije, zanimljive promocije i panel diskusije   |  Upoznajte Lukšu Jakobušić, vlasnika najboljeg novootvorenog hotela u istočnoj i centralnoj Evropi  |  KOZMETIKA AFRODITA RUŠI STEREOTIPE O IDEALIMA LJEPOTE  |  Sutra počinje 9. Sarajevo Business Forum  |   ||
   

10 činjenica o sladoledu koje možda niste znali

06.05.2015

1. Pronalazak sladoleda je mješovit  kao sam sladoled

Mnogi ljudi ne znaju porijeklo sladoleda, bilo da njegovo porijeklo datira od 54-68 godine kada je rimski car Neron poslao svoje robove u planine da donesu snijeg i da ga pomiješaju sa svježim voćem, medom to je još uvijek samo špekulacija. Drugi izvori tvrde da je 618-907 godine u Kini sladoled bio jelo za valdare zemlje.

2. Amerikanci su prvi u svijetu kada je u pitanju konzumiranje sladoleda

3. Vanilija je najpoznatiji okus

Vanilija zauzima ukupno 20-29% cjeloukupne prodaje sladoleda, dok je čokolada na drugom mjestu.

4. Najveći kornet visok je 2.81 m i napravili su ga Mirco Della Vecchia i Andrea Andrighetti  iz Italije

Vecchia i Andrighetti napravili su ovaj sladoled na festivalu Rimini Fiera. Unutrašnjost korneta napravljena je od napolitanki i prekriven je sa 700kg bijele čokolade, a onda je ukrašen sa 2000 okruglih  napolitanki

5. Čudni okusi sladoleda

Neki od čudnih okusa sladoleda uključuju heljda sladoled, sladoled sa okusom pive  i sladoled sa parmezanom

6. Kornet je izmišljen na svjetskom sajmu 1904. godine u St. Louisu.

Za kreiranje korneta vezano je 7 imena, neki tvrde da je Ernest Hamwi, od vafli napravio prvu posudu za sladoled.

7. Zrak je jedna od najvažnijih komponenti sladoleda

Jedna od glavnih komponenti sladoleda je zrak. Balončiči od zraka su ti koji daju sladoledu mekoću i kremastu teksturu. Bez toga sladoled bi bio kao kamen.

8. U mjesecu junu proizvodi se najviše sladoleda

9. Sladoled se prije služio samo u specijalnim prilikama

10. Nedelja je dan kada se proda najviše sladoleda 


 
 
 
 
back to top