IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 23.04.2018 || Meggle u BiH među najpoželjnijim poslodavcima u prehrambenoj industriji  |  dm najpoželjniji poslodavac u BiH i u 2018.  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Altermedia najpoželjniji poslodavac u BiH, u sektoru marketinga i PR-a u 2018.  |  Tražite inspiraciju za proljetni make up look? Nađite je u dm prodavnicama!   |  Beohemija lansira Duel Gold – premium deterdžent na tržište Bosne i Hercegovine  |  Veliki dan za domaću FMCG industriju  |  Kompanija Mlin i pekara Ljubače investirala u modernizaciju mlina   |  Posjeta igrača FK „Sarajevo“ i FK „Željezničar“ BBI banci  |  Kampanja za prve pletene i tkane biloborde u finalu prestižnog festivala u Rimu  |  Sve je spremno za 4. Sarajevo FMCG Summit  |  Od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca Hollywooda  |  Vispak i Zlatna džezva sutra obilježavaju 46 godina postojanja  |  Upoznajte panel godine  |  BiH je puzla jedne velike slagalice  |  Bruce Willis je zaštitno lice HELL ENERGY  |  Grand Gold 500 zauzeo prvo mjesto u kategoriji „Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda“  |  Cm u Doboju na novoj adresi  |  ODRŽANO TRADICIONALNO DRUŽENJE NOVINARA U COLOSEUM CLUBU  |   PERUTNINA PTUJ – svečano obilježen 10. rođendan brezanske fabrike  |   ||
   

10 činjenica o sladoledu koje možda niste znali

06.05.2015

1. Pronalazak sladoleda je mješovit  kao sam sladoled

Mnogi ljudi ne znaju porijeklo sladoleda, bilo da njegovo porijeklo datira od 54-68 godine kada je rimski car Neron poslao svoje robove u planine da donesu snijeg i da ga pomiješaju sa svježim voćem, medom to je još uvijek samo špekulacija. Drugi izvori tvrde da je 618-907 godine u Kini sladoled bio jelo za valdare zemlje.

2. Amerikanci su prvi u svijetu kada je u pitanju konzumiranje sladoleda

3. Vanilija je najpoznatiji okus

Vanilija zauzima ukupno 20-29% cjeloukupne prodaje sladoleda, dok je čokolada na drugom mjestu.

4. Najveći kornet visok je 2.81 m i napravili su ga Mirco Della Vecchia i Andrea Andrighetti  iz Italije

Vecchia i Andrighetti napravili su ovaj sladoled na festivalu Rimini Fiera. Unutrašnjost korneta napravljena je od napolitanki i prekriven je sa 700kg bijele čokolade, a onda je ukrašen sa 2000 okruglih  napolitanki

5. Čudni okusi sladoleda

Neki od čudnih okusa sladoleda uključuju heljda sladoled, sladoled sa okusom pive  i sladoled sa parmezanom

6. Kornet je izmišljen na svjetskom sajmu 1904. godine u St. Louisu.

Za kreiranje korneta vezano je 7 imena, neki tvrde da je Ernest Hamwi, od vafli napravio prvu posudu za sladoled.

7. Zrak je jedna od najvažnijih komponenti sladoleda

Jedna od glavnih komponenti sladoleda je zrak. Balončiči od zraka su ti koji daju sladoledu mekoću i kremastu teksturu. Bez toga sladoled bi bio kao kamen.

8. U mjesecu junu proizvodi se najviše sladoleda

9. Sladoled se prije služio samo u specijalnim prilikama

10. Nedelja je dan kada se proda najviše sladoleda 


 
 
 
 
back to top